måndag 16 maj 2011

Den leende ja-sägande roboten..



...vore nog idealet i dagens omvårdnads-Sverige, där vi undersköterskor jobbar.

I den kommun där jag bor har det tagits beslut om att alla kommunanställda skall vara rök- och snusfria efter nästa årsskifte. Och det är ju bra, tobak är skadlig, det är rätt äckligt.. det luktar, det tar tid när rökarna skall ut.. det kan bidra till sjukdomar och allergier och.. Det där vet vi ju. Och rent spontant kan ja tycka att det låter som ett bra förslag. Men.. så finns det där andra i bakgrunden och lurar. Vad blir nästa steg?! Hur långt och hur djupt in i integriteten skall arbetsgivaren sträcka sig för arbetstagarna? Och vad händer med arbetstagarnas integritet? Blir nästa steg att alla anställda skall ha oparfymerade hygienprodukter för att inte framkalla allergi? Och för att radera ut varenda spår av att man som anställd är en person av kött och blod? Med en själ och ett liv?

Idag talar alla politiker om de äldres väl och ve och deras vård. Att de skall ha självbestämmande, inflytande, trygghet. Det finns nog inte en politiker som inte talat sig varm i ämnet. Och jag säger inte emot dom i den frågan, självklart skall de äldre ha det så. Men till vilket pris?! Vem skall betala och är "vi" beredda att betala för en god vård utförd av anställda som har förutsättningar att ge den vården?!

Att vara undersköterska idag är ett krävande yrke. Det är ett yrke som kräver att du som anställd har kunskaper och förmågor inom ett mycket brett område. Förutom det obligatioriska omvårdnadsarbetet så skall du inte sällan kombinera det med kunskaper inom områden som matlagning och livsmedelshantering för storhushåll (laga mat till 15 personer ex...), du skall ha kvalificerade medicinska kunskaper då du regelbundet utför medicinska uppgifter, du skall kunna arbeta både självständigt och i nära samarbete med andra. I yrkesrollen är du sjukvårdare, omvårdare, kurator, administratör, kock, vaktmästare, personaladministratör, frisör, städerska, handledare.. and so on..

Idag kallas dom människor som undersköterskor tar hand om ofta för KUNDER. Inte patienter eller inte ens vårdtagare är riktigt acceptabelt. Och den undersköterska som efter årsskiftet inte får röka förmodas att utan en blinkning hjälpa KUNDEN att röka. Och den undersköterska som har svår allergi har inga rättigheter då KUNDEN röker eller använder starkt parfymerade produkter ex. Kan inte undersköterskan med allergi arbeta kvar pga sina hälsoproblem, så riskerar hon eller han i längden att bli av med jobbet om omplacering inte är möjlig..

En undersköterskas arbetsmiljö år 2011 innebär ofta våld, hot och kränkningar. Och ofta är undersköterskan den som får "ta skit" från anhöriga då de är missnöjda med något som står helt utanför undersköterskans makt att påverka. Lägg därtill att undersköterskors arbetstider och scheman ofta är rent omänskliga. Förutom kvällar och helger, storhelger et.c, så förekommer ofta s.k "delade turer", där man arbetar dubbla pass med ledig tid mellan (obetald förstås). Dessa pass innebär kanske att du börjar 7:00 på ditt jobb och arbetar till 13:00. Sen är du "ledig" till 15:00, då du börjar igen, för att arbeta till 21:00. Detta innebär att du tillbringar 14 timmar på jobbet, mer eller mindre. Och i dagens rationella samhälle är funktionella personalrum som uppfyller krav på avskildhet och möjlighet till avkoppling en sällsynthet. Personligen tycker jag det är helt orimligt.

Så, hur ser då en idealisk undersköterska ut?! Ung.. så hon eller han inte har tillräckligt med pondus att ifrågasätta eller ställa krav. Sakna barn, familj ochprivatliv - det underlättar oerhört då arbetssituationen med schema ser ut som den gör, dessutom blir det inga besvär med irritationsmoment som sjukdomar, barnledighet, ledighet för att umgås med familj eller ta hand om sina egna anhöriga. Du skall vara tacksam över att få arbeta och vara beredd på att GE hela tiden och att tycka att våld, hot och kränkningar är klämkäckt och mysigt. Du bör ha en mycket bred yrkesutbildning, fast samtidigt spetskompetens, men du skall vara beredd på att stå tillbaks när det gäller löneförhandlingar. Du skall ha ett glatt sinne för att ständigt le och tacka oförskämda kunder och anhöriga för att de framför sina åsikter (med eller utan någon som helst grund..)  Du skall vara glad och positiv och se möjligheter och utmaningingar när chefen kommer med nya uppgifter som skall utföras under pågående besparingar. Känner du någon sån människa? Inte jag! Lösningen borde vara att uppfinna en ny form av hybrid människa. En robot utan krav på vila eller återhämtning, som saknar känsloliv och som är utrustad med en mekanik i ansiktet som gör att den nickar växelvis åt höger, resp vänster och upprepar frasen "Ja" och "Tack".

Min bild av omvårdnads-Sverige är ju tillspetsad och cynisk. Naturligtvis medvetet. Jag driver en tes såklart, retoriskt knep. Vad jag vill säga är att skall vi få kvalité inom vården så måste det byggas underifrån. Kvalité byggs av starka undersköterskor som får växa i sin yrkesroll och som kan påverka sin arbetsmiljö.Som rä självständiga INDIVIDER som får vara trygga och kunna arbeta heltid och kombinera det med ett privatliv. Hur kan man förvänta sig att vården av våra gamla skall bli så bra som möjlig utan att de som skall utföra dom ses som en resurs som MÅSTE FÅ KOSTA?! Omvårdnaden av våra äldre byggs av undersköterskor! Och vill vi ha det så, eller vill vi ha leende, viljelösa ja-sägande robotar?!  Jag tror att våra politiker får tänka både en och två gånger om vi inte snart skall stå inför en gigantisk omvårdnadskris!! För snart finns det inte så många som är villiga att arbeta under ständigt försämrade villkor och med hot, våld och kränkningar som vardagsmat..

Amen!

4 kommentarer:

  1. Instämmer i mångt och mycket! Vissa vårdinrättningar här i Finland har också infört rökförbud under arbetstid.... DEt med delad dag har jag tack och lov inte behövt uppleva men det finns på vissa ställen inom hemservice på helger så personalen ska räcka till :( Men mycket annat är precis likadant här som hos er. Väldigt bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Vill bara säga att ni är GULD värda! Ni får stå ut med mycket som de anhöriga varken vet eller kanske inte ens tänker på! Jag skulle önska att er lön uppväger allt!

    SvaraRadera
  3. Tack "Anonym".. de vore helt klart önskvärt!!!

    SvaraRadera